fbpx

Min lägenhet

Inomhustemperatur - vad gäller?

Som hyresgäst har du alltid rätt att kräva en lägsta temperatur på 18 grader, men vi på Svenska Stenhus har som mål att alla lägenheter ska hålla en temperatur på 20-21 grader inomhus. När du kontrollerar temperaturen, mät då mitt i rummet och en meter ovan golvet. Visar det sig att temperaturen långvarit ligger under 20 grader där gör du en serviceanmälan.

Några tips på hur du själv kan påverka värmen

__________________________________________________________________________________________________________

  • Tänk på att aldrig täcka dina element med gardiner eller möbler. Luften måste kunna röra sig fritt för att värmen ska spridas till hela lägenheten. Annars finns det risk att elementet slås av innan rummet blivit varmt.
  • Kom ihåg att vädra din lägenhet snabbt och effektivt när det är kallt ute (max fem minuter). Annars finns det risk att inomhustemperaturen sänks.
  • Använd gärna fläkten/spiskåpan när du lagar mat, men tänk på att om dessa står på i onödan så dras värme ut ur lägenheten och ersätts med kall luft som kyler lägenheten.
  • Om du har synliga tilluftsventiler vid fönstret eller inne i lägenheten är det viktigt att rengöra dessa med jämna mellanrum. De får inte heller täppas till. Genom dessa ventiler kommer det in frisk luft som ger ett gott inomhusklimat och som sprider värmen i lägenheten.
  • Är elementet kallt nedtill men varmt upptill? Det är helt i sin ordning. Det varma vattnet strömmar in upptill, ger ifrån sig värme och strömmar ut nedtill för att åter värmas upp. Ett kallt element behöver inte betyda att något är fel. När temperaturen i lägenheten når 20 grader eller mer ska elementen bli kalla. Det innebär att du kan uppleva att elementet känns kallt trots att lägenheten har rätt temperatur.
Om det börjar brinna
Brinner det i din lägenhet, ta dig ut och stäng dörren efter dig. Då sprider sig inte branden och den giftiga röken ut i trapphuset lika fort. Gå aldrig ut i ett rökfyllt trapphus! Brinner det hos någon annan och trapphuset är rökfyllt – stanna i din lägenhet och håll dörrar och fönster stängda. Röken är livsfarlig och dödar snabbt. Larma 112. Räddningstjänsten hjälper dig ut. Din lägenhet kan stå emot brand och rök i 30 till 60 minuter.

Kom även ihåg att kontrollera din brandvarnare regelbundet.

Husdjur i lägenheten
Om inget annat står i ditt kontrakt får du får gärna ha husdjur i din lägenhet under förutsättning att de inte gör skada i lägenheten och att de inte stör grannarna.
Om grannen stör
Om du själv blir störd av en granne, är det en god idé att först ta kontakt med personen och påtala problemet. Ofta kan situationen lösas direkt. Grannen är kanske inte medveten om att han eller hon stör. Kvarstår problemet kan du kontakta oss. För den som stör kan upprepade störningar leda till uppsägning av hyreskontraktet.
Rökning - vad gäller?
Det är inte tillåtet att röka i din lägenhet, hiss, trappuppgångar och tvättstuga. Tänk på att aldrig kasta cigarettfimpar eller annat skräp från balkongen, dels med tanke på brandrisken men också av hänsyn till dina grannar. Kom även ihåg att visa extra hänsyn när du röker från balkongen sommartid, eftersom många grannar då har sina fönster öppna och vistas ute på sin balkong.
Grilla - vad gäller?
För allas trevnad och säkerhet är det inte tillåtet att grilla med kol-, gas- eller engångsgrill på balkongen eller uteplatsen i flerbostadshus.

Eget arbete

Egna renoveringar

Kontakta oss alltid innan du påbörjar förbättringsarbeten. Det är självklart tillåtet att måla eller tapetsera i lägenheten, men ett krav är att arbetet ska utföras på ett fackmannamässigt sätt.

Tänk på att tycke och smak varierar och de tapeter och färger du väljer ska kunna passa även nästa hyresgäst. För att undvika återställningsanspråk när du flyttar bör du därför välja en neutral tapet eller färg. Därutöver får förändringar i lägenheten inte göras utan tillstånd från oss, så kontakta oss alltid om du är osäker.

Sätta upp saker, montering av vägghängd TV m.m
Om du vill sätta upp hyllor och tavlor på väggarna så tänk på att anpassa skruvar och pluggar efter väggtyp. Gipsväggar behöver en hålrumsplugg eller expanderplugg om du ska sätta upp något tungt. Till tegel- och betongväggar kan du använda universalplugg eller en expansionsbult och för porösa väggar finns det lättbetongplugg. För att göra ett näst intill osynligt hål i tapeten kan du skära ett kryss och vika upp flikarna innan du börjar borra. När du inte längre använder hålet så ta bort skruven och vik tillbaka tapetflikarna.

Gör aldrig hål i kakelplattor eftersom de lätt spricker. Vatten kan tränga in genom hål och sprickor och orsaka mögel eller vattenskada. Om du ändå behöver göra hål i kakel så kontakta en fackman.

Om du ska sätta upp en TV på väggen, kontakta oss för att få information om hur du ska gå till väga. Om skador i väggen uppstår vid avflyttning och nedmontering debiterar vi hyresgästen för återställande.

Egna vitvaror och maskiner
Kontakta oss även innan du skaffar dig en egen frys, diskmaskin, fläkt, tvättmaskin, torktumlare eller liknande utrustning. Installation måste utföras av en behörig installatör. Om något måste återställas den dag du flyttar, t ex ett köksskåp som ska på plats igen, så är det ditt ansvar att detta blir gjort.
Uteplats
Den uteplats som hör till lägenheten är den uteplats som du har till ditt förfogande. Du får inte bygga ut den, bygga en altan eller hägna in din uteplats med staket eller häckar.

Du får inte heller bygga ett inglasat uterum eller bygga tak eller andra konstruktioner som gör åverkan på fasaden.